Helyx – Robert Bijman

Geplaatst 20 mei 2020

De Segrijn & Sotalia boeken, deel 4 – Helyx

Auteur is Robert Bijman

Beschrijving bij het boek

Paperback, 474 pagina’s

Uitgegeven: November 2019 uitgeverij Zilverbron

ISBN: 9789463081924

Taal: Nederlands

Genre: Fantasy

Flaptekst

Nadat Tom en zijn vrienden het ruimteschip van Jerem Quint tot in de holle planeet Urubin hebben gevolgd, nemen de Levensstenen in Panta en Shantea hun lichaam over. Willoos vliegen ze naar het paleis van Delfinia waar edelstenen versies van Akuakai en Sirenia klaarstaan om hun ziel over te nemen.

Wanneer Tom en Infinia in het paleis arriveren om hun vrienden te redden, is ook Infinia niet meer zichzelf en staat Tom er ineens alleen voor. Bij het verschijnen van Caball, een mysterieuze zwarte paardman met schizofrene trekjes, neemt Toms leven een drastische wending. Op gruwelijke wijze wordt hij gedwongen om samen met Caball en Shantea een tijdruimtevortex binnen te gaan.

Ze arriveren in een grot die Tom en Shantea bekend voorkomt. Dan verschijnt er vanuit het niets een tweede Shantea, met naast haar Toms overleden vader. De verwarring is pas echt compleet wanneer Tom geconfronteerd wordt met zijn eigen evenbeeld dat het dode lichaam van Jenny in zijn armen draagt.

Mijn recensie

Helyx is het vierde boek van Robert Bijman in de serie Segrijn & Sotalia boeken.

Eerder las ik van hem De Anumoria Initiatie en De Eldurea Deceptie en Fenyx. In dit vierde boek komen de Helyx zeepaardmensen op het toneel. Het verhaal begint met Enki en Uvoira en dit geeft een geschiedenis weer die voor beide personages op een ramp uitloopt. Het is de voorgeschiedenis van hoe alles zo gekomen is.

Vervolgens gaat het verhaal over heel veel verschillende personages van verschillende tijdlijnen, zoals Tiamat en de aardetijdlijn van de zeestad Anumoria. Ook komen de vijanden in beeld van Eldurea. Er is een verhaal over Fango die een hele verandering ondergaat. Liefdesgeschiedenissen over Tom en Infinia en Shantea en Panta, maar ook tussen andere personages komen in dit boek aan bod. Alle tijdlijnen die de schrijver in zijn voorgaande boeken heeft gebruikt komen allemaal bij elkaar. Hij heeft dit vooral gedaan op verzoek van zijn lezers die wilden weten hoe het met de aardetijdlijn van Anumoria verder ging.

Dat alles bij elkaar komt, heeft te maken met de levensstenen die in de prismaparels zaten en die kunnen maar in een tijdlijn tegelijk bestaan. Ze moeten allemaal gevonden worden en op een bepaalde manier bij elkaar komen. Het is dus min of meer een gevecht tussen wat er op alternatieve tijdlijnen en in alternatieve werelden gebeurt. Nog steeds met als doel om de vijand, de Anu-Naqui Marduk en Mara te verslaan.

Door de veelheid aan personages en de tijd die tussen de boeken zat toen ik ze las, kon ik me niet goed inleven in al die verschillende personages. Je zou dus eigenlijk alle boeken weer van het begin tot het einde door moeten nemen om alles op een rijtje te krijgen. Het is een zeer uitgebreide wereldbouw waar veel in gebeurt. De nieuwe personages waren voor mij heel raadselachtig doordat hun karakter steeds wisselde. Pas op het einde begreep ik wat er met hen aan de hand was.

Het is weer een erg fantastisch verhaal met een scala aan uitgewerkte ideeën, iets waar Bijman wat mij betreft een meester in is. Toch vond ik alle tijdlijnen en personages bij elkaar brengen wel een beetje veel van het goede. Zijn volgende boek gaat meer over de zeepaardmensen, daar ben ik dan wel weer benieuwd naar, want wat mij betreft ken ik die nog niet goed genoeg na het lezen van Helyx. Ik ben dus weer benieuwd naar deel 5.

Ik gaf dit boek drie sterren.

Gelezen in april en mei 2020

Het is hier te koop: Helyx kopen

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.