Het oog van de bok – Roselynd Randolph

Geplaatst 24 juli 2020

Het oog van de bok

Auteur is Roselynd Randolph

Beschrijving bij het boek

Paperback, 435 pagina’s

Uitgegeven: mei 2020 uitgeverij Zilverspoor

ISBN: 9789463082044

Taal: Nederlands

Genre: Dark Urban Romance

Flaptekst

Dirk de Vilder is meer dan alleen een verdoemde ziel; hij is ook de leider van de beruchtste motorbende uit de hel. Hij zint op wraak en eerherstel. Zijn doel is om zijn mannen uit het Purgatorium te verlossen, zodat ze weer gewoon achter hem aan rijden op de wegen van de aarde en klusjes opknappen voor hun baas Furfur, een van de gevallen engelen.

Om dat te bereiken, zorgt Dirk ervoor dat hij in het criminele circuit terecht komt, brengt hij een bezoekje aan zijn eigen verleden en neemt hij een duik in de Oude Hel.

Daar komt hij echter tot de ijzingwekkende conclusie dat hij niets te vertellen heeft zolang twee mysterieuze amuletten hem als hun beschermer zien. Bovendien leggen zowel de zeven prinsen van de hel als de zeven hoogste engelen, de Serafijnen, hem het vuur aan de schenen.

Hij zal moeten voorkomen dat hij een pion in hun schaakspel wordt. Dirk houdt niet van schaak. Hij speelt liever kaart. Hij is de man met altijd een troef achter de hand. De kunst blijft echter om deze op het juiste moment uit te spelen…

Roselynd Randolph neemt je in haar wereld vol duistere urban fantasy weer mee op een zoektocht. Deze keer proberen we het antwoord te vinden op de vraag: als je het heden manipuleert, kan je dan voorkomen dat het kwaad uit het verleden, de toekomst besmet?

“Het Oog van de Bok” is een op zichzelf staand verhaal dat zich afspeelt in de wereld die Roselynd Randolph voor het eerst schetste in “Bloedengel”.

Mijn recensie

In de flaptekst staat de vraag: als je het heden manipuleert, kan je dan voorkomen dat het kwaad uit het verleden de toekomst besmet.

Dit verhaal gaat over Dirk de Vilder en zijn vrouw Betje. Wat er in de geschiedenis met hen gebeurd is, komt in het verhaal ter sprake nadat je kennis hebt gemaakt met Dirk die eerst nog de leider van zijn eigen motorbende was maar omdat Furfur is verdwenen nu ineens een pion van een andere bende wordt. Wat er met hem gebeurd is in het verleden zorgde ervoor dat hij in het Purgatorium terecht kwam. Hij probeerde er het beste van te maken in de hel.

Het is mooi om te zien hoe de wereld van Roselynd Randolph zich uitbreidt. Behalve Sleuvink, Vinkdam en het Grienderbosch op aarde wordt van de wereld van helse en hemelse zaken ook weer een tipje opgelicht. De zeven prinsen van de hel en de zeven serafijnen van de hemel krijgen namen en komen tegenover Dirk te staan.

Dirk probeert zijn oude leven terug te krijgen, nadat hij heeft ontdekt dan zijn achter-achter-achterkleinkind een belangrijk stukje grond erft. Het oog van de bok speelt daarbij een belangrijke rol.

Mijn leeservaring met dit boek was helaas niet zo goed als met Bloedengel, het vorige boek in deze wereld. Door alle leden van verschillende motorbendes, namen in het historische Grienderbosch gebied en alle namen van helse prinsen en hemelse engelen wist ik vaak niet goed meer wie wie was. Vermoedelijk heeft het er ook mee te maken dat ik nogal lang over dit boek deed. Ik las elke dag een paar bladzijden, verspreid over een hele maand, waardoor ik de personages minder vasthield.

Het was wel leuk om te merken dat het verhaal van de bokkenrijders er iets mee te maken had, dat ik tijdens het lezen herkende. En het Witte Wief was ook mooi verzonnen. Wat Betje deed nadat Dirk uit haar leven verdween vond ik ook verrassend. Het mooiste stuk vond ik de gedeelten in Oude Hel en bij de prinsen, die voor Dirk heel anders liepen dan verwacht en waar hij voor zichzelf opkomt. Daar bleef ik doorlezen vanwege de spanning. Ook het einde vond ik mooi bedacht.

Voor lezers die van duistere verhalen over hemel en hel houden en de duistere historie van De Lage Landen met de rakkers van weleer niet schuwen, raad ik dit boek van harte aan.

Ik gaf dit boek drie sterren.

Gelezen in juni/juli 2020

Het is hier te koop: Boek online kopen

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.