De Komeet boek 2, Bewakers van het fragment – Johan Lubbers

Geplaatst 8 februari 2021

Bewakers van het fragment

De Komeet, boek 2

Auteur is Johan Lubbers

Beschrijving bij het boek

Paperback 355 pagina’s

Uitgegeven: oktober 2020 bij Zilverbron

ISBN: 9789463083430

Taal: Nederlands

Genre: Fantasy

Flaptekst

Mensen geboren onder de komeet zijn magiërs en een deel van de komeet is neergestort in de woestijn. Het bewaken van dit fragment is Thessa’s heilige missie. Het mag niet in verkeerde handen vallen. Magie is gevaarlijk en slecht. Wanneer Thessa ontdekt dat ze magie kan gebruiken, begint ze te twijfelen aan haar missie en aan alles wat ze heeft geleerd.

Ver weg in het zuiden kan Myrthe niet meer genieten van haar magische krachten en worstelt met de pijn die ze heeft veroorzaakt. Ze wil geen magiër meer zijn en gaat op zoek naar een andere plek waar ze zich meer op haar gemak voelt.

De nieuwe koning van Rhodas heeft het politieke systeem van Rhodas veranderd. De prijzen om je te laten behandelen door een dokter zijn betaalbaar geworden en magiërs mogen hun krachten ook voor andere zaken dan de geneeskunde inzetten. De straatjongen Thoran is een vertrouweling en vriend van de koning geworden en geniet van zijn nieuwe rol en het gebruiken van magie. Toch mist hij iets en wil zijn familie vinden.

Niet iedereen is het eens met de veranderingen in Rhodas. De inquisitie en priesters waarschuwen voor het gebruik van magie en iemand zet zelfs magiërs op de brandstapel. Thoran, Myrthe en inquisiteur Oswald moeten samenwerken om de dader te vinden en vechten elk voor hun eigen geliefden, idealen en dromen.

Mijn recensie

In dit tweede deel van De Komeet heeft de nieuwe koning van Rhodas het politieke systeem veranderd. Doktoren van de staat zijn betaalbaar geworden en de magiërs die onder de komeet geboren zijn, mogen hun magie ook voor andere zaken gaan gebruiken. Thoran is een vertrouweling van de koning geworden en gebruikt zijn magie al voor andere dingen dan genezen. Maar dan komen er mensen uit andere landen naar Rhodas en zij nemen een godsdienst mee waarin magie als iets kwaads gezien wordt. In nog een ander land woont Thessa, zij is een van de bewakers van een fragment van de komeet dat in de woestijn waar haar volk woont, is neergestort. De woestijnbewoners hebben ook geleerd dat magie gevaarlijk is en slecht, mensen die het hebben zien zij als demonen, volgers van een andere god.

Er zijn allerlei intriges in dit boek die voortvloeien uit de vragen over het gebruik van magie, is het nu wel goed of is het slecht? Myrthe twijfelt heel erg over haar magische gaven en maakt in dit boek ook weer een belangrijke ontwikkeling door. Er gebeuren dingen die goed zijn, maar ook dingen die slecht zijn. Fragmenten van de komeet spelen daarbij een belangrijke rol en laten op het laatst weer een nieuw dilemma achter.

In dit tweede deel komen meer personages voor dan in het eerste en er komen andere landen bij. De perspectieven van waaruit verteld wordt, zijn per hoofdstuk goed aangegeven zodat je weet waar je in de wereld bent en met wie je te maken hebt. De personages komen elkaar tegen, zoeken elkaar op, conflicten worden opgelost en uitgevochten, er ontstaan spannende momenten.

De twijfels over of magie nu goed of kwaad is en de manieren waaraan iemand eraan kan komen, met de verschillende gezichtspunten van de religie, gaven me tijden het lezen een onvoldaan gevoel. Het verhaal ging heen en weer. De schrijver wist echter de meeste vragen te beantwoorden, ik voelde me er beter bij en ik wilde graag verder lezen om te weten te komen hoe het af zou lopen. Toch vind ik dat er op het laatst nog wat open eindes zijn, logisch natuurlijk want als dit een trilogie is, verwacht ik die in het derde deel terug te zien.

Een originele kijk op het gebruik van magie heeft deze serie in ieder geval. Het is boeiend om over De Komeet te lezen en over wat zelfs de fragmenten ervan teweeg brengen in de wereld van Myrthe en Thoran.

Ik raad deze serie aan bij fantasyliefhebbers, het verhaal geeft weer eens een andere kijk dan traditioneel gebruikelijk is in een wereldbouw waarbij magie te vinden is.

Ik gaf dit boek vier sterren.

Gelezen januari/februari 2021

Het is hier te koop

Mijn recensie van De Komeet deel 1 Doktoren van de staat: https://marjoheijkoop.wordpress.com/2019/07/16/de-komeet-johan-lubbers/

Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.