Roborecht – Django Mathijsen

Geplaatst 1 juni 2021

Roborecht

Auteur is Django Mathijsen

Beschrijving bij het boek

Paperback 298 pagina’s

Uitgegeven: februari 2021 bij Zilverspoor

ISBN: 9789463082075

Taal: Nederlands

Genre: Sciencefiction

Over de auteur:

Django Mathijsen (1966) is sciencefictionverhalen gaan schrijven als logische volgende stap van de honderden populair wetenschappelijke artikelen die hij heeft geschreven. Door de jaren heen heeft hij vele prijzen gewonnen voor zijn verhalen, die soms in samenwerking met Anaïd Haen zijn geschreven.

Behalve in het Nederland is hij ook in Amerika en andere landen gepubliceerd. Hij is afgestudeerd als ingenieur aan de TU Eindhoven en heeft als jazzorganist gewerkt. Daarnaast was hij technisch consultant bij het tv-programma Robot Wars.

Flaptekst:

Roborecht

De panter zette zich schrap en sprong. Vlak voor me kwam hij neer. Zijn grote ogen keken me aan alsof hij uitgehongerd was.

Ik richtte de lasers weer op zijn ogen.

Hij veerde in, spande zijn lichaam, veerde op en…

…dook op me af.

Ik liet me op de grond vallen en voelde de klauwen van het beest tegen mijn linkerarm.

Het geluid van brekend glas. De roofkat brulde. Glasscherven regenden op me neer.

Ik rolde naar het bed, kneep mijn ogen dicht en maakte me klein.

In de nabije toekomst zijn robots en andere vormen van kunstmatige intelligentie al zover ontwikkeld dat we er dagelijks mee omgaan. Robots nemen saaie, vuile en gevaarlijke klusjes over en worden gebruikt als hulpmiddelen, speelgoed en vermaak. Er zijn mensen voor wie dat een doorn in het oog is. Ze vinden dat die robots misbruikt worden en burgerrechten moeten krijgen. Sommige actievoerders zijn zelfs bereid hun boodschap kracht bij te zetten met geweld.

Een programmeur van kunstmatige intelligentie wordt er tijdens het werken aan zijn promotieopdracht ten onrechte van verdacht zo’n terrorist te zijn. Hij raakt alles kwijt en moet onderduiken. Vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen, moet hij lang genoeg uit handen van de politie en terroristen blijven om de volgende grote aanslag te voorkomen.

Mijn recensie

Een programmeur van kunstmatige intelligentie wordt ervan verdacht een terrorist te zijn. Zijn leven ligt daarna compleet overhoop. In zijn pogingen om zich te verzetten tegen het onrecht dat hem is aangedaan, krijgt hij te maken met het Robotbevrijdingsfront, mensen die vechten voor gelijke rechten van mensen en robots. Want wanneer is een robot nog een machine en wanneer krijgt hij bewustzijn en moet hij vrij kunnen beslissen?

Ik vind het probleem dat achter dit verhaal ligt erg intrigerend. Het verhaal zit ook mooi in elkaar. Gaandeweg leer je verschillende dingen over robots en dan vooral wat je ertegen doen moet als het ermee uit de hand dreigt te lopen. Wat het hoofdpersonage allemaal meemaakt vond ik spannend, maar wel een beetje overtrokken. Het deed me denken aan bepaalde actiefilms met stoere mannen die hun eigen wonden hechten.

Al met al vind ik dit een mooie kruising tussen een sciencefiction verhaal en een spannende detective.

Het lezen zeker waard.

Ik gaf dit boek vier sterren.

Gelezen mei 2021

Het is hier te koop: https://www.artbooksshop.com/a-63296314/sciencefiction/roborecht-django-mathijsen/

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.