De held met de duizend Gezichten – Joseph Campbell

Geplaatst 14 november 2021

De held met de duizend gezichten

De archetypische reis van de held in mythen en verhalen

Joseph Campbell

Beschrijving bij het boek

Paperback 417 pagina’s

Uitgegeven: 2020 herziene Nederlandse vertaling uitgeverij Ankh Hermes

ISBN: 9789020216806

Taal: Nederlands

Genre: non-fictie over het werk van Joseph Campbell, over mythen en verhalen

Flaptekst

Joseph Campbell laat ons in dit boek kennismaken met de held met de duizend gezichten. Een held gaat op pad, wordt op de proef gesteld, vervult uitdagende opdrachten en keert terug naar huis om zijn overwinning te vieren. De reis van de held is een universeel motief van avontuur en transformatie dat door vrijwel alle mythische en religieuze tradities van de wereld loopt.

Niet alleen in films, boeken en series zien we deze archetypische elementen terug, ook in ons eigen leven. Joseph Campbell laat zien hoe talloze verschillende hoofdrolspelers door de eeuwen heen eenzelfde verhaal vertellen en ons zo antwoorden bieden op het raadsel van het leven. De held met de duizend gezichten inspireert al generaties lang mensen om mythen die ons leven vormgeven opnieuw te ontdekken en onze eigen heldenreis te kiezen.

Mijn recensie

Joseph Campbell was een Amerikaanse auteur en professor in de literatuurwetenschap die het meest bekend is om zijn werk op het gebied van de vergelijkende mythologie. Hij werd in 1904 in New York geboren en was al van jongs af aan geïnteresseerd in de mythologie.

Na zijn door in 1987 werd hij wereldberoemd door de serie televisie-interviews met Bill Moyers. Ik heb die serie van Teleac gevolgd, die verschillende aspecten van mythen en het bewustzijn van de mens door de eeuwen heen in onderwerpen per aflevering behandelde. Daardoor raakte ik zeer geïnteresseerd in de verhaalstructuur van de mono mythe en in hoe verhalen door de eeuwen heen een universeel karakter hebben weten te behouden.

Dit boek gaat in op alle aspecten van het avontuur van de held en de scheppingscyclus van verhalen. Het geeft uitgebreid met voorbeelden uit mythologische verhalen van over de hele wereld, verhalen die ontzettend veel op elkaar lijken qua structuur, aan hoe verhalen worden verteld. Het avontuur van de held met de duizend gezichten heeft een vertrekpunt, de inwijding en de terugkeer. Er zijn bepaalde sleutels om zo’n verhaal te schrijven. Bronnen uit de mythologie en uit de psychoanalyse van de mens geven dezelfde belangrijke ontwikkelingen weer.

Daarom is het zo bijzonder om de reis van de held te bestuderen, hij is universeel voor alle mensen op aarde. Toch zie je dat er door de invloeden van de maatschappij een verandering ontstaat in de reis van de held. Stond voorheen vooral de maatschappij waarin wij leven centraal, tegenwoordig is dat de individuele mens die zijn weg moet zien te vinden in die maatschappij en erachter moet komen waar zijn eigen ontwikkeling heen gaat. Dat hij zich in die maatschappij staande moet houden. Alle personages die de reis van de held doormaken zijn op weg om boven zichzelf uit te stijgen. Het leven verloopt niet lineair, maar is als een cirkel. Ieder nieuw begin loopt naar een bepaald einde, waar het weer begint op een ander vlak. Leen en dood horen bij elkaar.

Ik vind deze hele theorie van mythen en bewustzijn daardoor zo interessant omdat ik de universele thema’s wil meenemen om als auteur mijn eigen verhalen te schrijven over mijn helden. Daarom las ik dit boek en Storytelling in 12 stappen van Mieke Bouwma van De Shrijfbibliotheek, die meer een praktische gids is, terwijl dit boek de achtergrond van de studie die Joseph Campbell naar verhalen deed weergeeft.

Ik geef dit boek vier sterren.

In het boek worden verhalen (mythes) met verschillende lettergroottes door elkaar gezet, wat het soms wat lastig maakt om te lezen. De kleine lettertjes vertraagden mijn leerervaring, ik moest er goed mijn best voor doen om de tekst nog te kunnen zien, onder het leeslampje, ’s avonds op bed. Misschien had ik beter overdag kunnen lezen, maar dan was ik met schrijven bezig. In het boek staan ontelbare voorbeelden die door de veelheid ervan misschien ook net wat te veel van het goede waren. Al begrijp ik dat het zo vormgegeven is om dat er verschillende aspecten van de held met de duizend gezichten naar voren moesten worden gebracht.

Gelezen oktober/november 2021

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.