Verloren zielen – Kelly van der Laan

8 januari 2022

Verloren zielen

Auteur is Kelly van der Laan

Beschrijving bij het boek

Paperback, 259 pagina’s

Uitgegeven: februari 2020 uitgeverij Zilverspoor

ISBN: 9789463081993

Taal: Nederlands

Genre: Fantastiek

Flaptekst

In de afgelopen jaren heeft Kelly, naast haar warm onthaalde Lentagon-serie, ook meerdere korte verhalen geschreven en ingestuurd naar verhalenwedstrijden. De twaalf beste van deze verhalen zijn opgenomen in deze bundel, inclusief “Roze Water”, het verhaal waarmee ze in 2013 Fantastels won, en drie korte verhalen die zich in de Lentagon-wereld afspelen.

De overige verhalen spelen zich af op aarde, in een magische setting of in de toekomst. Ze gaan onder andere over een jonge poortwachter die een gruwelijke keuze moet maken om haar stad te beschermen, een jongen die na een experiment met drugs ontdekt dat hij buiten de tijd kan stappen, een meisje dat tijdens haar nachtdienst belaagd wordt door een demonische entiteit, een priester die oog in oog komt te staan met zijn stervende god, en een dief die het keizerlijk paleis probeert te beroven. Allemaal alledaagse mensen die in niet-alledaagse situaties terechtkomen en keuzen moeten maken die hun bevatting te boven gaan.

Deze bundel is een ode aan de verloren zielen: de helden waar niemand over zingt, omdat ze niet triomfantelijk thuiskomen, maar wier verhalen wel interessant zijn.

Mijn recensie

Twaalf korte verhalen in een bundel. Verhalen waarbij de helden meestal niet triomferen, vandaar de titel Verloren zielen. Als lezer die geen beelden voor zich ziet tijdens het lezen, kreeg ik het idee dat de schrijfster veel ruimte heeft gelaten voor eigen invulling. Dat werkt dus niet bij mij, ik moet interessante concepten tegenkomen en concrete gebeurtenissen waarbij ik logisch kan redeneren. Tijdens het lezen vond ik de meeste van deze verhalen een te sombere sfeer hebben (of ik geloofde er gewoon niet in) en leefde ik niet echt met de personages mee. Ik ben dan ook beslist geen liefhebber van verhalen waar aan het eind de held ten onder gaat. Ik vond de ideeën erachter best goed bedacht. Het zijn denk ik goede verhalen voor liefhebbers van een dystopie of horrorverhaal of van magisch realisme. Bij mij vallen die tamelijk buiten mijn comfortzone, wat natuurlijk niets af doet aan deze verhalen die wel hoog scoren in wedstrijden. Van de twaalf verhalen vond ik Roze water (vanwege het enorme dilemma van het hoofdpersonage) en de fragmenten die als voorstudies zijn opgenomen voor de Lentagon-trilogie (vanwege wat de personages allemaal hebben meegemaakt) nog het beste. Ik heb de Lentagon-trilogie met veel plezier gelezen en het was goed om de personages weer tegen te komen in een ander verhaal.

Ik gaf dit boek drie sterren.

Gelezen in januari 2022

Het is hier te koop: https://www.artbooksshop.com/search/?search=Kelly+van+der+Laan

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.