De Bergbouwers van Metis Bidenk boek 3 – Retromorfose – Olivier Sted

Geplaatst 28 juli 2022

De Bergbouwers van Metis Bidenk

Boek 3, Retromorfose

Auteur is Olivier Sted

Beschrijving bij het boek

Paperback 248 pagina’s

Uitgegeven: april 2022 bij Zilverbron

ISBN: 9789463084345

Taal: Nederlands

Genre: Fantasy

Flaptekst:

Het hele aardoppervlak van de Natie is ingestort. Dora, die sindsdien in haar wolvinnengedaante rondloopt, leeft bij haar roedel op de Vlakte. De inwoners van Metis Bidenk, en met hen de rest van de bevolking, hebben de Albinogemeenschap gebrandmerkt als de veroorzakers van de chaos en hen verjaagd, net nu de bevolking hun expertise harder nodig heeft dan ooit.

Voor Dora staat het redden van hun leefwereld niet meer op de eerste plek. Het enige wat zij wil is Kay nog éénmaal zien, voordat de wolvin in haar definitief de overhand neemt. Daarvoor heeft ze de hulp van haar oude vrienden nodig: Olof, Berrenda en Paul. En ondanks dat het welzijn van de mensen nauwelijks nog belangrijk voor haar is, weet ze dat haar zoektocht meer zal omvatten dan het terugvinden van haar vriend.

Want mochten ze falen, dan zal er, net als honderdvijftig jaar geleden, een periode van oorlogen aan kunnen breken…

Mijn recensie

In dit derde boek draait alles om dat ene woord: retromorfose. Wat dat betekent voor de wereld van Metis Bidenk, krijg je pas aan het einde van de trilogie echt goed te weten. Tot die tijd volg je als lezer Dora, die bijna helemaal in een wolvin zal veranderen en dan geen menselijke gedaante meer aan kan nemen. Voordat het zover is, heeft ze nog een grote wens: ze wil haar vriend, de Albino Kay nog een keer zien. Maar niemand weet waar hij is gebleven nadat de Albino’s de schuld gekregen hebben van de verzakkingen van het land. Daarom vraagt Dora hulp aan Paul, een van de mannen met een mechanische arm. Hun groep wordt groter als Berrenda de leiding neemt en Olof meegaat als verslaggever van hun reis. Hij neemt zijn tas met paperassen mee. Er volgt een reis in een locomotief over een spoor dat blootgelegd is na de ineenstorting van het land. Maar daarna moeten ze overstappen op een terreinwagen die op benzine rijdt. De reis is lang en de onderlinge verhoudingen tussen de vrienden van weleer zijn niet meer zo hecht als ze in het verleden waren. Hun lange reis brengt hen naar de grenzen van het hen bekende land. Ver in het zuiden, ver weg van de bewoonde wereld, zijn de Albino’s opnieuw begonnen met tunnels graven. Hun postsysteem wordt node gemist en daarom moet er een andere manier van communiceren worden gevonden, om de neuzen van alle bewoners dezelfde kant op te krijgen en een nieuwe oorlog te voorkomen. Uiteindelijk blijkt dat alles wat de dieren onderweg doen, om hen te helpen of een andere kant op te krijgen, alles te maken heeft met de verhoudingen tussen de dieren en de mensen van Metis Bidenk, met de retromorfose. Ze moeten wel samenwerken voortaan.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de schrijver geen kaartje in het boek heeft toegevoegd met de plaatsen en obstakels waar de reizigers mee te maken krijgen. Alleen uit de beschrijvingen krijg ik niet het volledige beeld, omdat ik geen visuele voorstellingen voor me zien tijdens het lezen. Ook miste ik wat diepere dramatische gebeurtenissen die de personages meer kleur zouden geven, maar zoals gezegd is dat een persoonlijke smaak. Het blijft zo dat De bergbouwers van Metis Bidenk een trilogie is zoals je die nergens anders tegenkomt. Een originele wereld en een uniek verhaal. Dat is de kracht van deze boeken van Olivier Sted. Ik ben nieuwsgierig naar wat hij nu zal gaan schrijven, nadat deze trilogie is afgerond. Ik weet dat hij al drie nieuwe ideeën voor boeken had om hierna aan te gaan werken, die hij in het kort al heeft gedeeld op sociale media waar hij de lezers om een voorkeur vroeg. Ik ben dus heel benieuwd of het volgende boek weer zo’n origineel verhaal wordt.

Ik gaf dit boek drie sterren.

Gelezen juli 2021

De trilogie is hier te koop: https://www.artbooksshop.com/search/?search=Metis+Bidenk

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.