Geplaatst 27 september 2022

Verhalen van Deltora
Auteur is Emily Rodda
Beschrijving bij het boek
Hardcover, geïllustreerd 152 pagina’s
Uitgegeven: 2007 bij Kluitman
ISBN: 9789020664706
Taal: Nederlandse Editie (vertaald)
Genre: Fantasy – 10 tot 14 jaar.
Flaptekst:
Deltora is een magisch land van draken en trollen, krijgers en tovenaars. Maar bovenal is Deltora het land van de zeven edelstenen die, bij elkaar gebracht in de Gordel van Deltora, de zeven stammen van het land verenigen.
Dit boek bevat verhalen en legendes, die met elkaar de geschiedenis van Deltora vertellen. Hoe is de kwaadaardige schaduwheer in het Land van de Draken terechtgekomen? Waar komen de monsterlijke Ak-Baba vandaan? En hoe is de Gordel van Deltora precies ontstaan?
Emily Rodda neemt je mee op een spannende reis door het land van monsters, draken en magie.
Met adembenemende kleurenillustraties van Marc McBride.
Mijn recensie
Dit boek heb ik aangeschaft omdat Ferry Visser na het lezen van mijn eigen boeken (de boeken van Johanna Lime) zo enthousiast was. Hij zei een schrijver gevonden te hebben waar hij lang naar uitgekeken had, die net zoveel fantasie had als de Australische schrijfster Emily Rodda. Ik wilde natuurlijk weten hoe hij aan die conclusie kwam en toen hij dit boek als voorbeeld liet zien, zocht ik het op en heb ik het gekocht. Wat al heel snel bleek is, dat dit niet de serie boeken is, de Kronieken van Deltora, die hij vermoedelijk had bedoeld. Nee, dit boek is slechts een verzamelbundel met korte verhalen, die naast haar serie boeken past. Met prachtige tekeningen van Marc McBride.
Waar ik vooral benieuwd naar was, was de vergelijking. Het lezen van de verhalen viel me een beetje tegen doordat het echt geschiedenissen zijn, vertellingen en fabels. De schrijfstijl is daardoor wat afstandelijk en hoewel ik de fantasie in de verhalen prachtig vond, werd ik niet meegesleurd in de verwikkelingen en bleef alles een beetje op afstand. De verhalen die in het boek staan, die zijn naverteld uit de Kronieken van Deltora, gaan over Adin. Hij is degene die volgens de voorspelling de zeven stammen zal verenigen in een gevecht tegen de schaduwheer. Daarvoor moet hij bij die zeven stammen hun medewerking vragen en zeven edelstenen verzamelen die in een riem om zijn middel passen. Dat valt hem nog niet mee. En de stam van de magiërs weigert mee te doen, waardoor het er wanneer de aanval komt op lijkt dat Deltora de ondergang tegemoet gaat. Totdat uiteindelijk toch iedereen samenwerkt en de schaduwheer degene is die de strijd verliest.
Deze verhalen, die passen bij de Kronieken van Deltora, heb ik met veel interesse gelezen en ik begreep direct waar Ferry op doelde. In Schimmenschuw moet Kamilia zeven delen van een sleutel gaan verzamelen bij de machthebbers van zeven landen. Net als bij Adin moet ze er wel iets voor doen om zo’n deel van de sleutel te krijgen en daarnaast krijgt ze te maken met geesten van draken. Uiteindelijk lukt het haar met de hulp van vrienden om de tijdpoort te vinden waarmee ze naar haar oma terug kan keren.
Er zijn dus duidelijk parallellen tussen de boeken van Emily Rodda en de boeken van Johanna Lime. Zij heeft zeven stammen en allerlei fantastische wezens, zeven belangrijke edelstenen en een voorspelling. Ik heb zeven magische dynastieën en allerlei fantastische wezens en de Avatars, zeven soorten magie, zeven delen van een sleutel, hoofdpersonages die voorspellende dromen krijgen… dus ja, ik zie waarom het overeenkomt. Het verschil is dat Emily Rodda haar fantasy plaatst in een wereldbouw met monsters en paarden en trollen en allerlei verschillende stammen die ieder een eigen identiteit bezitten. De tijd lijkt op een periode uit de geschiedenis, waarbij er nog weinig industrie was. Ik heb mijn fantasiewereld verplaats naar koninkrijken met planeten in de ruimte en ik gebruik behalve fantasy ook moderne techniek (science fiction) die een rol speelt. In grote lijnen klopt de vergelijking van Ferry wel en zijn er zeker overeenkomsten tussen Emily Rodda en Johanna Lime te vinden, maar de details van de verhalen verschillen nogal van elkaar. Het thema van de samenwerking die de uiteindelijke overwinning geeft, is wel weer gelijk.
Het is jammer dat de vertellende manier van schrijven mij wat op afstand hield en ik niet steeds geboeid bleef doorlezen. Ik heb er een hele tijd over gedaan om dit boek helemaal uit te lezen (nam het steeds mee als ik naar de tandarts en de kapper ging en even moest wachten). De geschiedenissen, fabels en vertellingen zijn misschien wat uit hun verband gehaald omdat je een kort verhaal leest en geen hele roman. De vreemde wereld was even inkomen. Het verhaal van Adin, het navertelde verhaal van de Kronieken van Deltora, vond ik in deze bundel het allermooist. Als dit een voorproefje is van de boeken van Emily Rodda, kan ik zeker meegaan in de beoordeling van Ferry dat dit geweldige boeken zijn om te lezen. Intussen schrijf ik verder aan mijn eigen verhalen, maar het was leuk om te zien dat er iemand op de wereld is (een tegenvoeter in Australië) die nagenoeg gelijkgestemde fantasyverhalen schrijft.
Ik gaf dit boek drie sterren.
Gelezen 2022
Gekocht via Bol.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.