Storm 5 deel 1 van Kim ten Tusscher

Geplaatst 14 januari 2023

De vertellingen van de ondergang deel 5, Storm, is opnieuw een boek dat wordt gesplitst in twee delen. Deel 1, ‘Geesten uit het verleden’ heeft 427 pagina’s. Deel 2 van Storm komt 18 februari 2023 uit. Met dit laatste boek zal ‘De vertellingen van de ondergang’ compleet zijn.
Deel 4, Blind, was een heel dik boek met 587 pagina’s, het was voor het eerst dat dit kon bij de drukker. Deel 3, Vuur, kwam ook in twee delen uit. Als 3 – 1 ‘Het voeden van het vuur’ en 3 – 2 ‘De poort naar het lot.’ Deel 2 uit deze serie van Kim ten Tusscher is Bloed en deel 1 is Macht. De auteur heeft sinds ze begon met Hydrhaga al dertien boeken geschreven. Alleen haar debuut is een standalone, dat zich ergens anders afspeelt. Haar Lilith trilogie, Jager en Prooi en De vertellingen van de ondergang gaan allemaal over dezelfde verbeeldingswereld, maar wel in verschillende perioden.

De vertellingen van de ondergang

Deel 5-1 Storm

Geesten uit het verleden

Auteur is Kim ten Tusscher

Beschrijving bij het boek

Paperback 427 pagina’s

Uitgegeven: april 2022 bij Zilverspoor

ISBN: 9789463084338

Taal: Nederlands

Genre: Fantasy

Flaptekst

Als de Godin eindelijk haar weg vindt naar Merzia, krijgen de mensen weer hoop dat hun wereld zal worden gered. Maar terwijl iedereen in haar de verlossing ziet, twijfelt Nealyn sterk of Jakob nog wel is te verslaan. Het water stijgt en met iedere dag die verstrijkt, dringt Jakobs gif dieper door in al het leven.

Tokala wordt heen en weer geslingerd tussen zijn voortdurende zoektocht naar goedkeuring ven God en een hele nieuwe richting.

Kiril worstelt ermee dat zijn zicht zo achteruit gegaan is dat hij zo goed als blind is. In een tijd wanneer het meest van hem wordt gevraagd, is hij slechts een schim van de strijder van weleer. Hij moet op zoek naar een nieuwe invulling van het leven, niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor zijn welp.

Kennis van lang geleden geeft Nealyn een kans om tegen Jakob op te staan. Maar kennis alleen is niet voldoende. Haar bondgenoten zullen boven zichzelf uit moeten stijgen om te zorgen dat Nealyn werkelijk een Godin kan worden.

Het einde nadert…

Mijn recensie

Storm 1, ‘Geesten uit het verleden’, van Kim ten Tusscher, is het eerste deel van twee boeken met de titel Storm en al het zesde dikke boek uit deze grote serie. Wederom komen de personages die in eerdere boeken een rol speelden uitgebreid aan bod en wordt het verhaal uit meerdere perspectieven verteld. Wat er in deze personages speelt vormt het meest interessante gedeelte van het verhaal. De wereld zelf is een troosteloos gebied op weg naar de ondergang. Er spelen zich verschillende rampen af. Hoop op redding kan alleen nog komen van de Godin. Maar Nealyn laat de mensen nauwelijks in haar buurt komen. Ze worstelt met haar roeping. In de catacomben ontdekt ze kennis van lang geleden, waarmee ze misschien een manier in handen krijgt om Jakob te verslaan. Maar de uitwerking van het ritueel blijkt zo gemakkelijk nog niet. Op de flaptekst van het boek kun je al goed lezen hoe het Kiril vergaat. Hij kampt vanwege dat hij blind is geworden erg met welke rol hij nog kan spelen en leert een belangrijke les wanneer er een onverwachte gast arriveert. Het gaat daarbij om vertrouwen. Nighram doet haar best voor het volk en zal eindelijk de troon bestijgen. Maar over welk land zal ze de leidster zijn, als de wereld aan het vergaan is?

Het is moeilijk een recensie te schrijven zonder iets te verklappen, daarom volsta ik hiermee. Hoewel er veel in het verhaal gebeurt, vond ik het verhaal nogal een traag verloop hebben. Niet dat ik mijn belangstelling kwijtraakte, want Kims schrijfstijl houdt mijn aandacht zeker vast en alles is even interessant. In het vorige boek en ook weer in dit deel, worden de voorbereidingen getroffen voor een eindstrijd. De mensen zoeken naar een veiligere plek om te verblijven, maar is die nog wel te vinden?

Geesten uit het verleden spelen in Storm 1 een belangrijke rol. Maar of ze de wereld zullen redden na wat er aan het eind van dit deel met Naelyn gebeurt, vraag ik me nu vertwijfeld af. Wat dat betreft, en ook met die vreselijk overstromingen en ziektes en de constante regen die de wereld geselt, zie ik een sterke parallel met hoe het er in onze wereld aan toe zou kunnen gaan als we de klimaatproblemen niet tijdig een halt toe roepen.

Is er nog wel hoop? En waar moet die nu nog vandaan komen? Ik hoop dat het laatste deel toch nog wel een sprankje licht werpt in alle duisternis.

Dit boek is wel echt alleen te lezen als je de hele serie leest. Voor de fantasyliefhebbers in Nederland een prachtige uitdaging van verbeeldingsliteratuur in onze eigen taal.

Ik gaf dit boek vier sterren

Gelezen in januari van 2023

De boeken van Kim ten Tusscher zijn hier te koop: https://www.artbooksshop.com/search/?search=Kim+ten+Tusscher


Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boekrecensies door Marjo en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.